Chleb dyniowy wysokobiałkowy – mieszanka do samodzielnego wypieku chleba
Opakowanie:
Kartonik zawierający woreczek z mieszanką mąk oraz woreczek z pestkami dyni
Kraj pochodzenia: Polska
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy: laskowe, arachidowe, włoskie, makadamia, migdały.
Składniki: mieszanka (mąka pszenna typ 750, mąka z pestek dyni 15,6%), bezłuskowe pestki dyni ( 11,1%)
Źródłem białka są: maka z pestek dyni oraz pestki dyni. Chleb ma cudowny orzechowy smak z rustykalną, chrupiąca, wypieczoną skórką oraz miękki soczysty miękisz. Wypiek charakteryzuje się użyciem małej ilości drożdży i długim okresem fermentacji.
Wartość odżywcza | w 100 g | 1 porcja (kromka , 50 g) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1189 kJ / 282 kcal | 594,5 kJ / 141 kcal |
Tłuszcz | 6,3 g | 3,151 g |
W tym: | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone | 1 g | 0,5 g |
Węglowodany | 38,3 g | 19,5 g |
W tym cukry | 1,3 g | 0,65 g |
W tym cukry | 4,3 g | 2,15 g |
Białko | 15,9 g | 7,95 g |
Sól | 1,64 g | 0,82 g |
Zastosowanie:
produkt przeznaczony do samodzielnego wypieku chleba dyniowego wysokobiałkowego wg załączonego przepisu.
Opakowanie zawiera:
- 480 g mieszanki chleba dyniowego Ol’Vita
- 60 g bezłuskowych pestek dyni Ol’Vita
Musisz dodać tylko:
- 330 ml wody
- 10,5 g soli
- 10,5 g oliwy z oliwy z oliwek
- 2,25 g świeżych drożdży
I etap:
1. Namocz przez 24 godz. w osobnej, dowolnej ilości wody bezłuskowe pestki dyni.
2. Wymieszaj mieszankę chleba dyniowego wysokobiałkowego Ol’Vita, pestki dyni oraz 285 ml letniej wody i odstaw ciasto na 1 godz. w temperaturze pokojowej.
II etap:
1. W 25 ml wody o temperaturze pokojowej rozpuść drożdże, a w kolejnych 20 ml sól.
2. Rozpuszczoną sól oraz drożdże dobrze wymieszaj ręcznie lub robotem z uprzednio przygotowanym ciastem. Ciasto musi odchodzić od miski. Przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na 1 godz. w temperaturze pokojowej. Po 30 min. leżakowania ciasta rozciągnij je i złóż na pół. Czynność powtórz po kolejnych 30 min.
3. Przełóż ciasto do lodówki (temp. 8oC) na 24 godz. (tzw. zimne garownie).
4. Po upływie doby przełóż ciasto do natłuszczonej formy i pozostaw ją bez przykrycia przez 3 godz. w temperaturze pokojowej. Sugerowany wymiar formy do pieczenia: 25 cm x 11 cm.
5. Rozgrzej piekarnik do 250oC, włóż do niego formę z ciastem i piecz przez 10 min. następnie obniż temperaturę do 230oC i piecz przez kolejne 30 – 40 min.
6. Po upieczeniu wyciągnij chleb z formy, skrop skórkę wodą i przykryj ściereczką. Odczekaj, aż ostygnie, zanim zaczniesz go kroić.
Po przyrządzeniu: z mieszanki i wskazanych w załączonym przepisie składników otrzymujemy chleb o wadze 750 g, który zawiera 15 sugerowanych porcji. 1 porcja (kromka) stanowi ok. 50 g.