Ważnym parametrem olei używanych do smażenia jest punk dymienia. Po przekroczeniu pewnej temperatury tłuszcz zaczyna dymić i dochodzi do powstania niekorzystnych związków np. akrylamidu. Olej ryżowy charakteryzuje się jednym z wyższych punktów dymienia – ok. 232ºC, przy średniej temperaturze smażenia 180ºC*.
Potrawy smażone na oleju rafinowanym nie tracą walorów smakowych, ponieważ tego rodzaju tłuszcze posiadają bardzo delikatny smak i zapach, który nie jet wyczuwalny w gotowej potrawie.
Wartość odżywcza | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 3700 kJ/ 900 kcal |
Tłuszcz | 100g |
W tym: | |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 19g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 45g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 36g |
Węglowodany | 0g |
W tym cukry | 0g |
Białko | 0g |
Sól | 0g |
Opakowanie:
Butelka z ciemnego szkła + nakrętka niekapek
Dostępne pojemności: 500 ml
Informacje o alergenach:
W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.