Pierniki w czekoladzie deserowej na opłatku
Składniki: czekolada deserowa 26,3 % (miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa; naturalny aromat waniliowy), migdały mielone, cukier, prażone (mielone i siekane) orzechy laskowe, marcepan (migdały, cukier inwertowany), mąka pszenna, syrop glukozowy, prażone (mielone i siekane) orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa (syrop glukozowo – fruktozowy, siekana skórka pomarańczy, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; substancje konserwujące: sorbinian potasu E202, pirosiarczyn sodu E223), kandyzowana skórka cytrynowa (syrop glukozowo – fruktozowy, siekana skórka cytryny, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; substancja konserwująca: sorbinian potasu E202, pirosiarczyn sodu E223), mąka migdałowa, skrobia pszenna, białko jaja w proszku, przyprawy, substancje spulchniające (węglany amonu, węglany sodu), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), opłatek 0,004% (mąka pszenna, skrobia ziemniaczana).
Według doniesień historycznych najprawdopodobniej pierwsze wzmianki o wypieku pierników wskazują na Świdnicę i rok 1293. Przez lata wypiekane według przeróżnych, niejednokrotnie sekretnych receptur zyskiwały rzeszę wielbicieli. W 1707 roku podarowane w podzięce królowi Szwecji za pomoc w uzyskaniu zgody na budowę (1657 r.) sławnego Kościoła Pokoju w Świdnicy.
Zainspirowani pięknem Świdnicy i piernikową tradycją tego regionu polecamy Pierniki Świdnickie. Produkt stworzony z myślą o najbardziej wymagających podniebieniach.