Darmowa wysyłka dla zamówień powyżej 250zł
Na terenie Łodzi dowóz gratis od kwoty 80zł
CHIA Nasiona szałwii hiszpańskiej
(Salvia hispanica L)
Chia, znana także jako szałwia hiszpańska, jest źródłem białka, ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wielu składników mineralnych i witamin.
Sposób użycia: Można spożywać bezpośrednio jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, koktajli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw. Zmielone nasiona można łączyć z mąką np. do wypieku ciast i chleba oraz do przygotowywania zup i naleśników. Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g (ok. 3 łyżeczek). Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 10%.
Przepis na pudding z nasion chia z mango: Zmiksuj szklankę mleka roślinnego (np. migdałowego) z 1 łyżką miodu. Następnie wsyp do miski 0,25 szklanki nasion chia i zalej miksem mlecznym. Zakryj folią i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia obierz mango, wytnij pestkę i rozetrzyj w blenderze. Otrzymane puree przełóż na otrzymany pudding. Udekoruj deser ulubionymi owocami. Deser można dosłodzić ksylitolem lub cukrem kokosowym.
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna | 1864 kJ / 452 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone - kwasy tłuszczowe jednonienasycone - kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym: - kwasy omega-3 |
33 g 3,3 g 2,2 g 27 g
18 g (3000%*) |
Węglowodany, w tym: - cukry |
0,5 g <0,1 g |
Błonnik | 33 g |
Białko | 23 g |
Sól | 0,13 g |
Wapń | 543 mg (68%*) |
Żelazo | 7,72 mg (55%*) |
Magnez | 337 mg (90%*) |
Cynk | 6,06 mg (61%*) |
Kwas foliowy | 49 µg (24%*) |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal)
Składniki: 100% nasiona szałwii hiszpańskiej
Kraj pochodzenia*: Boliwia, Meksyk, Argentyna, Peru
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.