
Darmowa wysyłka dla zamówień powyżej 300 zł
Na terenie Łodzi dowóz gratis od kwoty 200 zł
QUINOA CZARNA
komosa ryżowa
Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3 – 5 tysięcy lat. Była
podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie
zastępowała kukurydzę.
Quinoa czarna zawdzięcza swoją nazwę głębokiej czarnej barwie, która utrzymuje
się także po ugotowaniu. Charakteryzuje się nieco wyraźniejszym smakiem niż
komosa biała – orzechowym, lekko słodkawym. Praktycznie nie pęcznieje podczas
gotowania, zachowuje twardość i chrupkość.
Sposób użycia: Ziarna quinoa należy wypłukać przed gotowaniem pod bieżącą wodą
(jeżeli woda się nie pieni, wystarczy jedno płukanie, w przeciwnym razie płuczemy 2
– 3 razy). 1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (ok. 250ml) i gotować na
małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Gdy z ziaren wyłaniają się małe białe
ogonki oznacza to, że komosa jest prawie gotowa. Po ugotowaniu odstawić na 15
minut. Produkt przeznaczony również dla wegan i wegetarian.
Składniki: 100% quinoa czarna
Może zawierać śladowe ilości orzechów i sezamu
Kraj pochodzenia*: Peru, Boliwia
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności i numer partii podane na opakowaniu.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu. Chronić od
światła.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.